Finalul fiecarui an pare momentul cel mai potrivit pentru a ne face un bilant : realizari / nerealizari. Apoi, ne concentram atentia pe anul care va incepe in curand si incepem lista cu obiective de realizat. Iar pentru noaptea dintre ani pastram varianta prescurtata, acea lista “TO DO” (obligatoriu de realizat!) care cuprinde una, doua, maxim 3 dorinte ! Gandirea magica functioneaza acum mai bine ca niciodata si scopurile noastre par foarte aproape de a deveni realitate.
Nu stim exact daca Universul ni le va face cadou sau, poate, noi vom deveni, ca prin minune, extrem de motivati in anul care tocmai va incepe, dar nici nu conteaza : ne dorim doar ca ele, dorintele noastre, sa devina realitate! Si, de ce nu ? Gandirea logica nu este la mare cautare in asemenea momente, euforia momentului ne ajuta sa fim creativi, sa ne imaginam intr-un viitor dorit, bucurandu-ne de el. Si acest lucru ne poate fi de ajutor…
Acest proces de analiza si programare isi are rostul sau. Ca si oameni, avem nevoie de regularitati, de repere, de o anumita doza de repetitie si rutina (tot asa cum avem nevoie si de diversitate, noutate, spontaneitate).
Rutina ne ofera confortul psihic, siguranta, starea de bine. Daca am alege insa doar rutina ne-am programa pentru o existenta limitata, previzibila, confortabila dar, cam atat…
In schimb, neprevazutul ne obliga sa invatam, sa evoluam, sa facem salturi calitative. Eliminand insa regularitatile din viata noastra ne supunem unui ritm intens al vietii ,unor provocari continue, posibil generatoare de trairi intense si satisfactii considerabile; vom plati insa si pretul- fluctuatii mari emotionale, existand riscul dezvoltarii unei reactii cronice de stres iar acesta ne poate impiedica sa ne bucuram de ceea ce tocmai am obtinut.
“ Hm…hm… cam complicat” , nu-i asa ? Nu e nici alba, nici neagra… Da, intr-adevar, viata rareori se imbraca intr-un alb stralucitor sau intr-un negru de abanos. Dar, haideti sa ne imaginam : o vestimentatie in alb 100% sau in negru 100% vi se pare atractiva ? Sau, mai degraba ati alege si cate o pata de culoare, ceva mai diversificat ? Da, o.k., negrul singur este trist dar si albul desavarsit, pentru a straluci, cere obligatoriu un detaliu inchis la culoare… Pe langa faptul ca paleta de culori nu se rezuma la alb si negru … Haideti sa vedem cum ne descurcam intre rigoarea listei cu obiective de realizat si bucuria momentului?
Despre anul care tocmai a trecut:
Pentru a incepe proiecte noi este bine sa le incheiem pe cele vechi. Chiar daca este o conventie, finalul de an ne ofera ocazia de a reflecta la ceea ce am trait in ultimele 365 de zile- cu bune si cu mai putin bune… Si este bine, atat timp cat o facem relativ detasat (deja vorbim despre trecut, nu!), dintr-o perspectiva realista dar binevoitoare.
Una dintre urarile pe care le auzim cel mai frecvent este : “Sa avem un an mai bun!” Adica ne dorim mai mult, mai bine, ceva cu adevarat special… Pentru momentul trecerii in noul an este o.k… Daca insa vom ramane la acest nivel, superficial, de apreciere nu vom avea prea multe sanse sa avem parte de ceea ce ne dorim. Daca definim insa, mai precis, acest “mai bun”, atunci da, avem sanse…
“Mai bun” decat acesta ? Pai atunci, haideti sa aflam mai intai despre anul care tocmai s-a incheiat: cat de bun/mai putin bun a fost.
Luati-va putin timp si, in linistea zilei de iarna, in caldura caminului si poate cu un ceai fierbinte in fata, inchideti ochii pentru cateva minute. Imaginati-va ca sunteti in fata unui ecran cinematografic si lasati sa se deruleze filmul vietii voastre in anul care tocmai s-a incheiat. Probabil, veti vizualiza parte din el… secvente, fragmente semnificative. Sugestia mea este sa va focalizati pe aspectele pozitive –indiferent cat de marunte vi se par ele : amintiti-va fiecare lucru pe care l-ati achizitionat si de care v-ati bucurat, o vorba buna, o apreciere pe care ati primit-o, timpul petrecut in linistea familiei, cu cei dragi, un proiect cat de mic realizat, experiente speciale traite in momente deosebite… Alocati acestui exercitiu cateva zeci de minute… Vi se pare dificil sa rememorati ? Aveti impresia ca nimic bun nu vi s-a intamplat ?
Uneori avem tendinta de a ne concentra mai degraba pe nerealizari, pe ceea ce consideram a fi insuficient si ne simtim tristi si dezamagiti…. O.K.- lasati sa va vina in minte un asemenea eveniment nefericit sau in care nu ati reusit sa atingeti un standard propus. Permiteti-va sa simtiti chiar nemultumirea, tristetea, dezamagirea… Dar, inainte de a reveni din acest remember, opriti filmul si puneti-va intrebarea: “Este posibil sa fi avut si o parte buna aceasta intamplare? Ce am avut eu de invatat din ea?” Opriti-va si cautati raspunsurile… Rareori se intampla sa nu constientizam ca “in orice rau exista si un bine…” Uneori insa avem nevoie de timp pentru a reusi sa descifram sensul binelui…
In realitate, putini ani din viata noastra sunt cu adevarat dramatici. Majoritatea sunt ani mai buni sau mai putin buni, mai dificili sau mai lejeri… de multe ori un an cu adevarat bun a fost si un an mai dificil… despre un an modest putem spune ca a fost de fapt unul lejer… Asadar, o analiza mai detaliata nu va evidentia ani “in alb” si ani “in negru” …
Asa-i ca, daca ati facut exercitiul de imaginatie, anul care tocmai s-a incheiat nu mai pare atat de “negru”?
Pentru anul care tocmai incepe:
Cum facem sa reusim sa bifam lista cu obiective –de realizat ?
Primul pas va fi acela de a defini aceste obiective deoarece, asa cum stiti, “ai grija ce iti doresti, pentru ca acel lucru chiar se poate intampla!” Aceasta inseamna sa fiti siguri ca aceste dorinte va apartin cu adevarat voua (ca ele nu sunt doar “imprumutate” de la ceilalti sau “impuse” de altii), ca ele o sa va aduca VOUA o stare de bine, un sentiment de implinire, chiar daca, inevitabil, vor fi si costuri asociate.
Ce ne dorim, de fapt?
- Obiective “de realizat” (asociate cu performanta): acestea sunt cele care, pentru a fi atinse, necesita o definire precisa, programare pas cu pas, efort si, uneori, sacrificiu. Ele ne vor oferi mari satisfactii dar vor avea si un cost asociat, in general proportional cu nivelul realizarii pe care ne-o dorim.
- Dorinta de a imbunatati relatiile cu ceilalti: sunt situatiile in care ideal ar fi sa fim noi insine, sa ne putem exprima liber, sa impartasim momentele frumoase cu ceilalti, care au valori asemenea noua (sau nu). Dar, sa nu uitam, libertatea noastra are o limita- aceea in care incepe libertatea celorlalti.
- Dorinte pentru noi insine : le-as numi “pentru sufletul nostru”. Sunt lucrurile pe care ne simtim bine facandu-le pur si simplu , indiferent de rezultatul final. Nu le facem pentru a ne reusi, nu ne propunem sa le supunem evaluarii celorlalti, nici sa facem comparatii. Le facem pentru ca ele ne ofera starea de bine.
Va doriti sa mergeti la un concert despre care ceilalti spun ca nu are valoare? Ca artistul nu mai este in top 10? Si…? Care este problema…? Va doriti sa mergeti, mergeti (cu conditia sa nu cheltuiti toti banii familiei…)!
Va simtiti bine asternand versuri pe hartie desi va indoiti ca vreo editura v-ar publica, in viitorul apropiat, poeziile? Este neimportant ca ceilalti nu va confirma valoarea scrisului-pentru voi are sens ? Scrieti !
Adorati sa confectionati hand-made-uri (bijuterii, artizanat sau orice altceva) dar vi s-a spus ca sunt artisti adevarati cu care nu va puteti compara ? Nu este nici o problema- bucuria de a le confectiona este unica si ceea ce voi exprimati este unic !
Asemenea pasiuni este important sa aiba sens pentru voi , nu neaparat pentru altii. Important este sa va simtiti confortabil facand acea activitate, fara a astepta o confirmare exterioara. De obicei, ne plac activitatile pentru care avem un minima abilitate. Poate , candva, pasiunea noastra va primi si confirmarea unei valori sociale (recunoscuta din exterior) insa doar o motivatie extrinseca nu ne va aduce vreodata starea de bine.
Indiferent ce obiectiv alegeti, cu siguranta va fi unul important pentru voi insiva. Simpla formulare intr-o noapte de An Nou nu va fi suficienta pentru a-l vedea realizat. Dar, pastrat in minte si ulterior planificat si urmarit pas cu pas, va avea toate sansele de realizare.
Urmariti-l cu perseverenta si autodisciplina dar nu faceti din el un scop prea rigid, cu un dead-line strict. V-ar aduce presiune excesiva , v-ar sabota scopul si v-ar risipi placerea…
Lasati intotdeauna o mica probabilitate ca, independent de munca voastra, acel scop sa nu se indeplineasca –nu 100% exact in forma gandita de voi, nu 100% exact la momentul decis de voi. Este posibil ca, la momentul planificarii sa nu puteti anticipa exact forma lui “ideala” sau momentul cel mai potrivit… Veti vedea ca, in mod paradoxal, aceasta lejeritate o sa va ajute mai mult : relaxarea mentala o sa va stimuleze creativitatea si motivatia.
Si, retineti : exista pasi necesari in orice proces, pasi pe care nu ii putem prezice cu certitudine de la inceput. Este suficient uneori sa stim directia- sa avem busola !- si, mergand, pas cu pas, drumul ni se va dezvalui…
Exista si momente in care dorintele noastre se contureaza pe neasteptate – se spune ca “nu aduce anul ce aduce ceasul”, daca suntem acolo, pregatiti sa primim roadele muncii noastre.
In concluzie, lasati dorintele sa prinda contur la Inceput de An Nou , ganditi-le, apoi pregatiti-va pentru a le indeplini si bucurati-va de fiecare pas al drumului spre realizarea lor . Nu permiteti nimanui sa va spuna ca ele nu au valoare…!
Aveti curajul de a va descoperi si urma propriile dorinte, de a fi voi insiva , chiar daca se intampla sa nu le regasiti in listele majoritatii.
Singura limita de care ar fi bine sa tineti cont, va reamintesc : libertatea voastra ar fi bine sa nu intervina in liberatea celorlalti.
Lasati magia si ratiunea sa lucreze, impreuna, pentru voi …
Sa aveti parte de un an 2020 cu cat mai multe lucruri bune !
Add Comment