Psihoterapia de cuplu

“Că ne iubim – și-o știe lumea toată-
E-adevărat;
Dar cât ne vom iubi
Nici noi nu știm,
Nici lumea nu va ști…
Și nu va ști-o , poate, niciodată…”
Ion Minulescu ( Romanță fără muzică )

Frumos spus și adevărat! – nu-i așa?- majoritatea cuplurilor se regăsesc, cel puțin în parte, în aceste versuri… Unii ar da “like” necondiționat, alții vor zâmbi ironic sau doar amar…

Și de ce nu? A fi împreună înseamnă, înainte de toate, a împărtăși sentimente. Doar că aceste trăiri, de-a lungul anilor, sunt puse greu la încercare, cu fiecare situație dificilă prin care trecem. Astfel că iubirea își schimbă uneori, nu doar intensitatea sau nuanțele, ci chiar polaritatea.

În cazurile fericite, iubirea adolescentină, fie ea inocență sau pasională, se transformă cu timpul într-o iubire mătură, mai puțin egoistă dar mai plină de afecțiune și înțelegere pentru celălalt.

Conviețuind însă, împărțim experiențe pozitive dar și negative. Celălalt –fie el(ea) soțul(soția) sau iubitul(iubita)- este o altă persoană. Fiecare aduce cu sine, în relație, propriile convingeri și idei, dorințe și scopuri de viață, temeri, dezamăgiri, frustrări acumulate în experiențe anterioare…

Fiecare dorește să fie fericit, să își împlinească visurile!

Ceea ce pare simplu și firesc în primii ani ai cuplului, se complică uneori astfel încât, cei doi îndrăgostiți de odinioară se regăsesc, la un moment dat în viață, combatanți de temut. Grădina de trandafiri devine câmp de luptă, tot ceea ce la început îi unea pe cei doi pare să nu mai aibă valoare, în schimb diferențele individuale, care înainte erau farmecul relației, sunt văzute acum ca o prăpastie de netrecut. Ce e de făcut?

Din păcate, de multe ori cuplurile apelează la psihoterapie târziu, după ce au încercat diferite modalități de împăcare, eșuate însă. Între timp relația se erodează, partenerii se îndepărtează unul de celălalt. Nu de puține ori intervine apropierea unuia dintre parteneri de o a treia persoană, văzută ca o salvare din infernul care pare să fi devenit conviețuirea.

Rolul psihologului în aceste situații critice este de a-i ajuta pe cei doi parteneri într-un proces de reevaluare a relației, în momentul actual. O reevaluare a dorințelor fiecăruia și a capacităților de reconstrucție a relației grav afectate. Nu psihologul este cel care va da un verdict : DA sau NU continuării relației ci, în urma analizei personale, fiecare dintre cei doi va înțelege ce are de făcut.

Pentru că DA, ar fi păcat să distrugi prematur o construcție solidă, doar pentru că a apărut o fisură, superficială, care se poate ușor repara.

Sau NU, nu are rost să continui să investești în aceeași construcție, dacă structura ei de rezistență a fost grav afectată sau, poate, fundația a fost de la început vulnerabilă, construcția respectivă neavând un viitor pe termen lung.
În terapia de cuplu vor alterna ședințele individuale- cu fiecare partener, cu ședințele la care vor participa ambii membri ai cuplului. Fie că este vorba de neînțelegeri mărunte, de intenția unuia dintre cei doi de a se despărți(sau divorță), de o aventură (sau o relație extraconjugală) în acest tip de situații se consumă emoții puternice.

Partenerul care se consideră neglijat, abandonat sau trădat va trăi stări negative puternice astfel încât, de multe ori, devine incapabil de a gândi corect (obiectiv!) ieșirea din situația problematică.
Schemele de gândire și comportament ale familiilor de proveniență au un impact major asupra relațiilor dintre cei doi soți, scheme care se transmit ulterior generațiilor viitoare.

Discuțiile din cadrul terapiei vor facilita o reinterpretare mai obiectivă și realistă a situației, o refocalizare, eliminând blocajele care îi împiedică pe cei doi să găsească ieșirea din situația critică.

Sugestia noastră: Nu așteptați până este prea târziu!

Fiți prezenți în relație, reacționați la primul strigăt de ajutor al celuilalt. Ascultați-l și, dacă nu reușiți să îl înțelegeți, cereți ajutor. Frica de a rămâne singur nu este justificată. A te simți singur, atunci când ești cu partenerul tău, este mult mai rău.

În schimb, dacă o relație merită să fie salvată, fii sigur că vom face totul pentru a o salva. Iar noua construcție, total renovată, va merita tot efortul depus.
Dacă te regăsești, astăzi, într-una dintre situațiile mai sus amintite, scrie-mi pe adresa: rodicasavaczki@yahoo.com
sau sună-mă: 0723 253 431