“Lecția cea mai însemnată pe care omul o poate învăța de la viață nu este aceea că durerea nu există, ci că depinde de noi s-o folosim și să o putem transforma în bucurie.”
-Rabindranath Tagore-
Depresia este mai mult decât o stare trecătoare de tristețe. Depresia doare, ne îngenunchează. În momentele critice ne este imposibil să întrezărim calea spre ieșire. Ne simțim neputincioși, fără speranță, de parcă binele a dispărut din lume. Uneori o asociem unor evenimente de viață negative, simțindu-ne victimele destinului, alteori ne învinovățim pentru că am ajuns în această situație, considerăm noi, în urma propriilor noastre slăbiciuni. Și de aici până la disperare nu mai este decât un pas. Dacă totul s-a întunecat brusc în jurul nostru și noi nu avem puterea de a mai aprinde lumina, lumea își pierde sensul și putem ușor deveni un real pericol pentru noi înșine.
Acesta este însă doar unul dintre scenariile acestei tulburări emoționale, adevărat, cel mai dramatic. Însă fiecare persoană trăiește, în realitate, experiența unică a propriei depresii. O combinație unică de trăiri negative, gânduri negre și comportamente de retragere-izolare.
Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)- noiembrie 2018, la nivel mondial aproximativ 322 milioane de oameni suferă în prezent de depresie. Cazurile necunoscute fac însă ca numărul real să fie mult mai mare. Însă nu toți trăiesc în același mod tulburarea.
Un procent destul de important al celor cu stări depresive nu înțeleg ceea ce trăiesc. Sunt cei care reușesc încă să se descurce cu sarcinile zilnice dar care trăiesc o tristețe aproape constanța, un sentiment permanent că ceva nu este în ordine cu viața lor, stări de anxietate, furie, iritabilitate, instabilitate emoțională marcată, lipsa de speranță, incapacitatea de a se bucura de viața de zi cu zi, tulburări de somn sau alte trăiri negative.
O altă categorie este a celor, nu puțini, care își înțeleg stările dar care trăiesc cu frica teribilă de a nu fi descoperiți, etichetați și îndepărtați de ceilalți. Aceștia sunt cei care afișează o mască socială bine gândită și menținută cu mari eforturi. Scopul: să pară fericiți, realizați, puternici. Pe ei îi vom găsi cu zâmbetul pe buze, glumind uneori excesiv, foarte atenți la mesajele pe care le transmit celorlalți. Dar acest mod de a face față depresiei, în timp, poate conduce doar la adâncirea acesteia. Persoana nu își oferă dreptul de a trăi în realitate. Toate resursele sunt direcționate spre a regiza și juca rolul dorit. Consecința: adăugarea altor trăiri negative care vor accentua în timp depresia inițială.
În oricare dintre aceste situații, suportul emoțional al celor din jur este esențial dar, de multe ori, nu suficient.
Dacă persoana ajunge la cabinetul psihologic va beneficia de ajutor pe mai multe niveluri: va avea în față un profesionist capabil atât să o asculte și să îi valideze trăirile dar și să gândească un plan de tratament absolut necesar pentru a depăși această perioadă dificilă.
În anumite situații, în urma evaluării multidimensionale a simptomelor, psihologul va îndruma pacientul și către medicul psihiatru. În situațiile de risc sau cele caracterizate prin trăiri foarte intense sau o afectare severă a nivelului de funcționare al persoanei, administrarea cât mai grabnică a medicației antidepresive poate fi extrem de utilă sau absolut necesară.
Indiferent de forma stării depresive pe care o trăiești sau de intensitatea ei, te putem ajuta să depășești această perioadă dificilă și împreună vom găsi cea mai bună variantă de tratament: în cabinet sau în mediul online.
Tehnologia ne oferă astăzi șansa de a putea să beneficiem de tratament psihologic chiar de acasă, cu condiția de a avea acces la un calculator sau telefon mobil cu conectare la internet. Studiile au dovedit eficiență foarte bună, comparabilă cu a ședințelor clasice de terapie, a ședințelor desfășurate online (videoterapie, audioterapie sau chat). De aceste ședințe pot beneficia mai ales persoanele care nu pot ajunge la cabinet din diferite motive sau care doresc o anumită intimitate în acest proces de recuperare dintr-o stare de tip depresiv.
În cadrul terapiei online a depresiei avem la dispoziție, pe lângă ședințele via Skype, materiale multimedia care să faciliteze învățarea unor tipare mai adaptative de gândire și comportament, ceea ce, în final, înseamnă ieșirea din starea de depresie.
Dacă dorești o programare, fie la cabinet, fie online, scrie-mi pe adresa: rodicasavaczki@yahoo.com
sau sună-mă: 0723 253 431