Psihoterapia familiei

“Figurile membrilor familiei sunt oglinzi magice. A-i privi pe oamenii care ne aparțin înseamnă a vedea trecutul, prezentul și viitorul.”
-Gail Lumet Buckley-

Rareori se întâmplă ca o familie să solicite acest serviciu psihologic având ca obiect familia în ansamblul ei. De obicei este solicitată consilierea psihologică/ psihoterapia pentru unul dintre membrii (de multe ori, unul dintre copii).

Atunci când, în urma evaluării multidimensionale, psihologul identifică patternuri de gândire sau comportamentale dezadaptative, care sunt prezente și la alți membrii familiei și împiedică sau interferează cu procesul terapiei individuale, va propune familiei să participe, împreună, la ședințele de terapie.

Alteori, patologia severă a unuia dintre membrii familiei respective a influențat deja sănătatea mentală a celorlalți membrii (sau se constituie ca un factor de risc). Și în această situație este de dorit să intervenim cu programe intervenționale preventive sau curative.

Putem privi orice familie ca pe un ecosistem natural în care a apărut, la un moment dat, un dezechilibru. Dacă dorim să însănătoșim acest sistem atunci este necesar să intervenim asupra fiecărui element în parte.

Psihoterapeutul va avea ca și obiective să îi ajute pe membrii familiei:
• să își formeze un stil de gândire mai flexibil, adaptativ, care va asigura o bună reglare emoțională a fiecărui membru al familiei
• să își însușească tehnici de comunicare eficientă, bazându-se pe drepturile asertive ale fiecăruia dintre aceștia
• să găsească strategii eficiente de rezolvare de probleme

O familie funcțională nu este aceea în viața căreia nu există conflicte, ci este sistemul care funcționează tocmai în urma disputării și soluționarii conflictelor interioare. În urma acestor procese o familie devine cu adevărat puternică și capabilă să facă față diverșilor factori posibil perturbatori, externi.

Considerăm că nu există familii fără conflicte, doar familii care nu și le-au identificat încă. Sau familii care cred, în mod eronat, că diferențele de opinie sunt o vulnerabilitate care este de preferat să rămână un subiect tabu…

Ai vreo întrebare în ceea ce privește familia ta?
Scrie-mi pe adresa: rodicasavaczki@yahoo.com
Sau sună-mă: 0723 253 431