Consilierea psihologica online, alternativa a sedintelor clasice desfasurate in cabinetul psihologului, a devenit, pe parcursul ultimilor ani, un subiect de mare interes. Motivele sunt multiple:
- Ritmul tot mai accelerat in care ne traim viata: job-uri cu program flexibil, ore in plus, prin care ne dorim suplimentarea veniturilor, activitati personale prin care ne satisfacem nevoi foarte diferite – mergem la sala, la salonul de infrumusetare, la shopping, postam cele mai diverse imagini sau comentarii pe retelele sociale, suntem atenti sa raspundem mesajelor primite de la prieteni, cumparam pe net, trebuie sa ne ingrijim de casa, familie, iesim seara cu cainele la plimbare…
Adica, da, viata noastra seamana tot mai mult cu prezenta la un targ in care oferta de produse este din ce in ce mai bogata. Vedem multe, ni le dorim si noi- mai ales daca ele intra in obisnuintele de bon ton… Pentru a le avea avem nevoie de resurse financiare, prin urmare muncim din greu pentru a avea confortul de a fi si noi prezenti acolo, cu ce trebuie …fara a ne mai intreba daca avem, cu adevarat, nevoie de toate acele produse…
Si nu ar fi ceva rau ,dar in timp ce noi suntem tot mai ocupati, timpul real nu s-a multiplicat…
Ziua are aceleasi 24 de ore, fiecare ora tot 60 de minute…
Asadar, timpul nostru liber este tot mai limitat . Apelam la psiholog, pentru a ne ajuta sa ne limpezim mintea sau pentru a ne mentine/recastiga echilibrul emotional, dar parca nu stim unde sa mai incadram sedintele saptamanale…! Pentru ca, la cele 60-90 minute ale sedintei mai adaugam cel putin tot atatea pentru a ne pregati, a ne deplasa, a ne reintoarce acasa. Tocmai usor nu este nici a ne corela timpul nostru liber cu programul psihologului . Si, astfel, la cate sarcini avem de rezolvat ,mai adaugam una…
- Provocarile vietii sunt tot mai multe ,mai importante, noi fiind astfel tot mai supusi factorilor de stres, ceea ce va conduce spre o cerere sporita de interventii psihologice
- Dificultatea (sau chiar imposibilitatea) de a ajunge la un cabinet psihologic : Daca pentru cei care traiesc in mediul urban aceasta nu este o problema, pentru cei din mediul rural, da, poate fi un real obstacol. De asemenea, fenomenul migratiei , dincolo de beneficii materiale aduce cu el probleme psihologice specifice . Sunt numerosi oameni care au nevoie sa stea de vorba cu un profesionist dar le este imposibil sa ajunga in cabinetul unuia.
- Nevoia de intimitate in procesul autoanalizei si rezolvarii de probleme: In functie de tipul de personalitate, unii dintre noi ar prefera sa isi rezolve singuri problemele sau cu ajutor extern minim. In multe situatii, trasaturile de tip anxios, determina persoanele sa amane vizita la psiholog. In schimb, a sta de vorba cu psihologul in mediul tau familiar, pare o idee mult mai atractiva. Ne simtim astfel in siguranta, avem un sentiment mai accentuat de control a situatiei si de autoeficacitate. Toate acestea vor functiona ca si factori motivationali in procesul recuperarii starii de sanatate fizica si mentala. De asemenea exista si persoane care isi doresc discretie absoluta (de ex. persoane publice) si este dreptul lor sa le respectam dorinta .
- Prezenta cvasipermanenta a aparatelor electronice in cotidianul nostru : De vreme ce comenzile online cresc procentual cu fiecare zi, cautarea de informatii pe internet a inlocuit in procent coplesitor vizitarea bibliotecilor (aici nu facem o judecata de valoare, este doar realitatea!), putem cere o a doua opinie medicala pe un site al unei clinici de specialitate (ex. pentru interpretarea rezultatelor investigatiilor medicale) firesc, ne intrebam : de ce nu mi-as putea rezolva si problemele emotionale online ?
Critici aduse sedintelor online:
- Dificultati legate de tehnologie, posibile intreruperi aparute in furnizarea serviciilor de internet sau telefonie
- Anumiti clienti isi doresc prezenta in cabinetul psihologului, o relatie mai stransa, fata in fata, neavand incredere in capacitatile proprii de a se descurca in mediul de acasa
- Afectiunile psihiatrice severe contraindica sedintele online – in aceste cazuri, pacientii avand nevoie de un nivel crescut de coordonare din partea terapeutului, datorita autonomiei personale diminuate, la momentul respectiv
Avantaje ale sedintelor online:
- Economie de timp si bani
- De regula, clientii se simt mai confortabil in mediul de acasa
- In mod paradoxal, distanta dintre client si terapeut se poate tranforma in apropiere. Folosesti laptopul si camera video la tine acasa. Imaginea si expresivitatea terapeutului, dar mai ales vorbele lui, inflexiunile vocii -le aduci astfel in mediul tau. Iti va fi mai usor sa iti amintesti o anumita idee pe care ai auzit-o la tine acasa decat sa ti-o amintesti dupa ce pleci din cabinetul psihologului si reintri intr-un alt mediu, al tau de acasa , in care influentele initiale sunt dominante.
- Si, foarte important, provocarea este mai mare deoarece gradul tau de autonomie este sporit. In final, te vei implica mai mult in rezolvarea propriilor probleme si , de fapt, aceasta implicare iti va asigura succesul.
Plusul de eficienta adus de materialele terapeutice furnizate online: Sedinta de terapie dureaza o ora, in general. Uneori, o ora si jumatate. A o prelungi excesiv nu va aduce un plus de beneficiu, doar un plus de oboseala. Oricat de eficient am lucra, pentru a avea rezultate este necesar sa exersati dv. acasa, zilnic, intre sedinte. Cu niste materiale multimedia (text, audio, video) create in mod stiintific si perfect adaptate dificultatilor fiecarui client, aceste exercitii de acasa devin mult mai usor de realizat. Este ca si cand terapeutul este langa dv. de cate ori aveti nevoie de el.
Modalitati de lucru:
- sedinte online video (dupa caz, audio) : Skype, Messenger, telefonie mobila
- terapia stiintifica a depresiei – utilizand platforma DEPRETER : screening, evaluare psihologica avansata, module de tratament, sedinte video (terapeut licentiat)
- terapia tulburarilor de anxietate – utilizand platforma PAXONLINE : screening, evaluare psihologica avansata, module de tratament, sedinte video (terapeut licentiat)
Add Comment